U subotu, 27. siječnja 2024. godine u prostorijama Udruženja obrtnika Jastrebarsko, Orijentacijski klub Jelen je održao svoju 30. redovnu sjednicu Skupštine kluba.

Skupštini je nazočilo 30-tak članova kluba, predsjednik Sportske zajednica grada Jastrebarskog Domagoj Šlat, predstavnik prijateljskog kluba Tilček Team-a Stjepan Kišić i predstavnik medija.

Nakon uvodnih riječi dopredsjednika OK Jelen, Daniela Fabijanića, pristupilo se je radu Skupštine, te su izvještaj kluba za 2023. godinu i plan rada za 2024. godinu prihvaćeni jednoglasno.

U 2023. godini članovi OK Jelen su ostvarili izvrsne rezultate odnosno najviše bodova u povijesti kluba, a kratki osvrt djelovanja u 2023. godini prezentirao je članovima tajnik kluba Zdravko Novosel. Izvještaj donosimo u nastavku:

„Uspješnu 2023. natjecateljsku godinu završili smo kao Klub sada već na pomalo „tradicionalnom“ petom mjestu ukupnog poretka za Kup Hrvatske ali sa gotovo 2000 više osvojenih bodova u odnosu na 2022. godinu, čime potvrđujemo konstantan rast i napredak naših članova. Navedeno nam daje za pravo već ovu godinu napasti 4. mjesto ukupnog poretka Klubova.

Protekla godina krenula je redovnom izbornom skupštinom, gdje je u pomalo izmijenjenom obliku izglasano novo vodstvo Kluba, koje se je obavezalo ispuniti zacrtane ciljeve, a danas možemo zaključiti kako su isti gotovo u potpunosti i ostvareni.

Sezona je za naše članove krenula već u zimu 2022. godine aktivnim sudjelovanjem u zimskoj orijentacijskoj ligi koja je zaključena osvajanjem dva treća mjesta: Anabella Juranić u C i Damir Tubin u B kategoriji, a sredinom veljače nastupilo se i u Sloveniji gdje je od ukupno 60-tak natjecatelja nastupilo čak deset jelenaša.  Krajem veljače, Marin Tanković je proglašen najboljim mladim sportašem  Zagrebačke županije za 2022. godinu.

Ožujak je također prepoznatljiv mjesec pun aktivnosti za Jelene, te se je i protekle godine nastupilo na za nas tradicionalnoj utrci Lipica Open u Sloveniji gdje je 15 članova nastupilo u konkurenciji sa čak 1500 „kolega“ iz zemalja Europe i svijeta. Organizirala se je i dječja „Uskršnja utrka“ u perivoju parka Erdody koja je okupila 80-tak djece, a naravno radilo se punom parom i na pripremi „19. Nenine utrke“ koja se je održala početkom travnja. Spomenuta utrka bila je ujedno i prva Kup utrka sezone, te je bila jako dobro posjećena sa ukupno 187 prijavljenih natjecanja, pri čemu od prijavljenih 19 jelenaša naši članovi osvajaju ukupno 7 medalja, što je jako dobra uvertira za ovogodišnju jubilarnu 20.-tu Neninu utrku. Sredinom ožujka Ana Beblek i Ivan Šeperić-Grdiša nastupili su na natjecanju u preciznoj orijentaciji. Prve službene medalje u novoj natjecateljskoj sezoni osvojili su na samom početku travnja na prvoj Sprint Kup utrci naši M/Ž35 predstavnici Martina Bedeković Tanković i Daniel Fabijanić najavivši tako svoju izvrsnu sezonu i napad na vrh svojih kategorija. Do kraja travnja je bilo puno aktivnosti, sudjelovanja na svim utrkama, te se je u travnju osvojilo još 16 medalja. U istom periodu naši mladi članovi (Kelc, Erben, Solenički) su nastupili na Prvenstvu centralne Europe u Slovačkoj, a Damir Tubin čak i na gradskoj utrci u dalekoj Nizozemskoj. Proširena je i karta Mokrica, na kojoj će se ove godine održati Prvenstvo Hrvatske na duge staze.

S troje natjecatelja pojavili smo se na Prvenstvu Hrvatske u MTB orijentaciji, te smo osvojili tri medalje. Marin Tanković bio je drugi u kadetskoj kategoriji, Monika Martina Sipina Halper treća u seniorskoj, kao i Martina Bedeković Tanković u veteranskoj.

Kasno proljeće donosi nova natjecanja i nove medalje pri čemu izdvajamo medaljaše državnog štafetnog prvenstva: srebrne Sabina Seražen Korper i Martina Bedeković Tanković u Ž45, Noa Kelc i Jan Erben u M18, te brončane članice Anabella Juranić i Helena Ćubela u Ž14 kategoriji.  U istom periodu Gabrijel Solenički postaje državnim prvakom u sprint kategoriji M16, a Marijan Bogović i Noa Kelc viceprvaci svojih kategorija. Na natjecanju u preciznoj orijentaciji održanom u Oroslavju, Damir Tubin osvojio je drugo mjesto u A kategoriji, a Ivan Šeperić-Grdiša 11. u  kategoriji. Time je naš klub osvajao medalje u svim disciplinama orijentacijskog sporta unutar naših granica.

Naši članovi Gabrijel Solenički, Jan Erben, Noa Kelc, Daniel Fabijanić i Dejan Juranić branili su boje Jelena u Italiji na Alpe Adria natjecanju početkom lipnja, pri čemu su svi navedeni članovi ujedno nastupali i za reprezentaciju Hrvatske, te svojim nastupima pridonijeli osvajanju ukupno 6. mjesta u poretku reprezentacija.

Prije odlaska na zasluženu ljetnu pauzu, novih 15-tak medalja za naše članove ali i završetak premijerne interne „proljetne lige“ u kojoj je ekipa „Dede“ zasluženo pobijedila ekipu „Bebe“, te vjerujemo time dodatno motivirala mlađe članove ne samo za daljnji nastavak sezone već za treniranje, rast i razvoj općenito. Zahvaljujemo Dejanu Juranić na inicijativi, ideji i logističkoj provedbi spomenute lige.

Ljeto je donijelo i tradicionalno odlično posjećenu Ljetnu igraonicu orijentacijskog trčanja, a kvalitetu programa pohvaljuju i organizatori samog projekta, te se svi zajedno nadamo zadržati ritam i u ovoj godini.

Također, nije mirovao niti naš meštar ceremonije i legendarni tvorac „V tuđoj kuruzi“,  Ivan Šeperić-Grdiša, te je prošlo ljeto samoinicijativno organizirao sportsko rekreativni spektakl „Ljeto na Bali“, koje je privuklo lijepi broj natjecatelja željnih druženja i orijentacije.

Usprkos formalnoj pauzi ljeti Jeleni ne odmaraju pa tako obitelj Juranić (Anabella i Dejan) odlaze u Mađarsku, te nastupaju na Balaton Cupu i vraćaju se s brončanom medaljom (Juranić stariji), a naši članovi nastupaju i na novo organiziranom natjecanju Zagreb Open na kojem Daniel Fabijanić osvaja ukupno zlatnu medalju, a Anabella Juranić posebnu nagradu organizatora Fair play za nesebičnu pomoć mladoj natjecateljici iz Portugala. U kolovozu Sabina Seražin Korper odlazi na svjetsko veteransko prvenstvo, a veći broj Jelena odlazi krajem istog mjeseca na prvenstvo jugoistočne Europe u Sarajevo na kojem osvajamo dvije medalje: Sabina Seražin Korper brončanu i Gabriel Šiljevinac brončanu sa svojim štafetnim kolegama.

Jesen donosi nove medalje, ali i nove utrke u vlastitoj organizaciji: JaSam O-Summer cup u Rakov Potoku u suorganizaciji sa OK Japetić, te Kup 4. Rijeke u Duga Resi u organizaciji kolega iz karlovačke podružnice našega kluba. Čestitke i njima, posebno kolegi Marijanu Bogoviću na uspješnoj organizaciji i zadržavanju nivoa kvalitete iz godine u godinu. Kraj sezone donio je gust raspored utrka, puno medalja za naše članove, tradicionalni odlazak na Brač ali i odlazak naših mladih snaga Kelc, Erben, Šiljevinac i Solenički u Istru na pripreme sa ostalim članovima reprezentacije Hrvatske. Vjerujemo kako su mladi članovi shvatili da su svojim treningom i ostvarenim rezultatima zaslužili taj poziv, te će im isto biti i sjajan motiv za daljnji rad i napredak kako u ovoj tako i u narednim godinama.

Zahvaljujemo ovim putem Danielu Fabijaniću na maksimalnom trudu, radu i treniranju sa mladim snagama, te Dejanu Juranić koji je uz Daniela najviše sudjelovao u logistici i prijevozu natjecatelja po samim utrkama. Pozivamo ovim putem i ostale punoljetne članove, da nam svima pomognu u navedenome u ovoj godini, kako bi nas što je više moguće bilo prisutno na što većem broju natjecanja.

Dejanu Juraniću zahvaljujemo i na trudu oko promicanja i objavljivanja naših aktivnosti i rezultata na Internet stranici kluba te na društvenim mrežama čime je dodatno osigurana promocija i vidljivost, ne samo našeg kluba i naših aktivnosti već i orijentacijskog sporta općenito. Zahvaljujemo ujedno i Sportskoj zajednici grada Jastrebarsko na ustupanju kombija za veliki broj natjecanja, ali i na svoj financijskoj pomoći usmjerenoj ka razvoju sporta i samih sportaša. Smatramo da i oni mogu biti zadovoljni našim ostvarenim rezultatima te se preporučamo i dalje za suradnju.

Na kraju zaključujemo kako je uspješna godina iza nas te vjerujemo da možemo u 2024., u godini u kojoj slavimo 30 godina od osnutka i početka djelovanja kluba i nadmašiti prošlogodišnje rezultate, te zahvaljujemo svim članovima Kluba koji na bilo koji način pomažu i sudjeluju u ostvarenju toga cilja.“

Na samom kraju Skupštine, najbolji natjecatelji u 2023. godini su primili posebna priznanja i prigodne poklone, a prisutnim članovima kluba su se obratili predsjednik Sportske zajednice grada Jastrebarskog Domagoj Šlat, koji je izrazio pohvale na radu i ponudio podršku klubu u budućim aktivnostima. Prisutne članove su također pozdravili Stjepan Kišić iz prijateljskog kluba Tilček Team-a i nove buduće snage kluba, o kojima ćemo pisati uskoro.

Galeriju sliku možete vidjeti na našoj Facebook stranici: